SSH Terminál – MobaXterm

Egy jó ideig csak a PUTTY létezett számomra mint SSH terminál szoftver. Ezt láttam mindenhol és ezt ajánlották mindenhol. Aztán egyik nap kicsit kőkorszakinak kezdett tűnni, hogy screen-ben futnak a virtuális szerverpark SSH kapcsolatai.

Utánanéztem hátha van olyan szoftver amivel a szerverek konzolos mókszolásait modernebb köntösbe tudom bujtatni.

Félve és bizonytalankodva álltam neki a kutatásnak, hisz ma már nagyon sok olyan “ál-kliensbe” lehet futni, amiknek a fő célja, hogy levadássza a jelszavainkat.
mobaxterm_terminal_lightboxHamar rájöttem, hogy ezen a területen nem ez a jellemző. A fejlesztők észrevették, hogy azok a szegmensek, ahol az enyémhez hasonló igények generálódnak komoly összegeket mozgósítanak havi szinten az infrastruktúra üzemeltetésébe, így nem okoz gondot nekik 20-100$ egyszeri költség egy jó szoftverre. Nos hát én ezt a kis induló költséget is szerettem volna megspórolni arra a pár sörre ami a blog létrehozása és a post megírása alatt elfogy. 🙂

Rövid keresgélés után belefutottam a MobaXterm nevű csodába. Pár napig csak ismerkedtem vele, a PUTTY mellett használgattam, majd beleszerettem.

Egy fizikai gépen több virtuális szerverünk is fut, amik az internet felől nem érhetőek el.
A MobaXTerm-ben nagyon könnyen sikerült csatlakozni mindegyikhez a külső IP-vel rendelkező gépet SSH proxyként használva.
Több szerver párhuzamos adminisztrálása közben nagyon nagy segítség, hogy a bal oldali Session listából választva gyorsan csatlakozhatunk bármelyik szerverre. Ezeket a programon belül egy egy új fülön nyitja meg. Ennél is jobb és egyedibb szolgáltatása az, hogy a nyitott munkafolyamatokat mozaikként egymás mellé rendezi majd ha akarom, akkor egyszerre tudok mindegyik ablakba gépelni. Főleg csomagfrissítéskor szoktam ezt használni. Mivel mindegyik kimenetet látom, ezért minden egyes <ENTER> leütése előtt tudom csekkolni, hogy mindenhol minden rendben lesz e.

mobaxterm_terminal_4_lightboxRendelkezik egy SFTP browserrel is, ami kapcsolódás után rögtön aktív. Ezzel rendkívül gyorsan lehet fájlokat fel és letölteni az aktív kapcsolatra. Rendelkezik egy olyan funkcióval is, hogy ez az SFTP browser követi a terminál aktuális könyvtárát. Ez viszont csak akkor működött nekem, ha kapcsolódás után egyből bekapcsoltam. Értelemszerűen ha pl Midnight Commanderben kalandozunk a fájlrendszeren, akkor azt nem fogja követni.
Amit még “hátránynak” érzékeltem, hogy ha egy alsóbb rendű felhasználónak van SSH loginja és onnan sudo-zunk tovább a konzolon, akkor az SFTP értelemszerűen marad a csökkentett jogosultságú user szintjén.

Rendelkezik a program beépített szerverekkel is. Ezek segítségével könnyen tudunk megosztani pl fájlokat a saját gépünkről FTP/TFTP/SSH/SFTP/HTTP/NFS protokollok segítségével.

Továbbá kliensként sem csak SSH-t és SFTP-t ismer a program. Emellett RDP/Telnet/RSH/VNC és még pár egyéb kliens is szerepel a palettáján.

A gyári színbeállításai kissé testidegenek számomra és pl Midnight Commander alatt több rész nehezen olvasható, de ezt könnyen le lehet cserélni.

Szerintem érdemes egy próbára 🙂

Letöltés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..